Keskusta on ajanut elämisen joustavuutta.
Sitä, että jokaisella on aito mahdollisuus valita oma kotipaikkansa ja elää omannäköistään arkea ehkä useammankin kunnan alueella.
Mikkelissä, Suomen toiseksi suurimmassa mökkikunnassa, monipaikkaisuus on jo tuttua.
Muuttoautojen suunta on koronakriisin ja etätyön yleistymisen myötä yhä useammalla kääntynyt maakuntiin, myös Mikkeliin.
Paitsi että joustava eläminen on yksilön etu, on sillä myös hyviä taloudellisia vaikutuksia Mikkelin seudulle.
Tulevaisuuden työelämä on varmasti sellaista, että ainakin osa työstä hoituisi aivan hyvin Mikkelistä järvien rannoilta. Mitä useampi viettää Mikkelissä aikaa yhä pidempiä aikoja, sen parempi.
Keskustan ansiosta kaksoiskuntalaisuus otti askeleen eteenpäin kehysriihessä.
Hallitus tekee vuoden 2022 alussa periaatepäätöksen, jonka mukaan valtion työpaikat hoidetaan lähtökohtaisesti etänä, jos työntekijä niin toivoo. Valtion alueellinen läsnäolo ja monipaikkaisuus vahvistuu.
Lisäksi valtio pyrkii lisäämään etätyöhön tarkoitettuja yhteiskäyttötiloja eri puolilla Suomea. Voisiko yksi valtion etätyöpisteistä sijaita Mikkelissä?
Monipaikkaisuus tuo myös säästöjä: vuodesta 2023 alkaen leikataan 20 miljoonaa euroa valtionhallinnon matkakuluja ja 10 miljoonaa toimistojen vuokrakuluja.
Myös e-kuntalaisuus otetaan valmisteluun. Se on aimo askel kaksoiskuntalaisuuden suuntaan. Muita monipaikkaisuuteen liittyviä tavoitteita pyritään edistämään perustuslain puitteissa.
Jos monipaikkaisuuteen, e- tai kaksoiskuntalaisuuteen liittyen luodaan kokeiluja, on Mikkelin on pyrittävä niihin mukaan.
Keskusta on peräänkuuluttanut Mikkeliltä monipaikkaisuuden toimenpideohjelmaa. Yhteiskäyttötilojen kehittäminen, tietoliikenneyhteyksien parantaminen ja kaavoituksen toimenpiteet ovat varmasti paikallaan.
Mikkelillä on suureen muutokseen paljon annettavaa, kun uskallamme tarttua mahdollisuuksiin.
Laura Hämäläinen
kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.)
Mikkeli
Kirjoitus on alunperin julkaistu Länsi-Savossa 9.5.2021