Mielipide: Nuorten osallisuuteen kiinnitettävä huomiota aluevaltuustossa

Kirjoitus on alunperin julkaistu Länsi-Savossa 27.1.2022

Aluevaalit on käyty ja työ saa alkaa. Aluevaalien lopputulos Etelä-Savossa näyttäisi edustavan alueellisesti hyvin koko hyvinvointialuetta. Ikäjakauma onkin sitten haasteellisempi.

Nuorten edustavuus aluevaltuustoissa ympäri Suomen on hälyttävällä tasolla. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin koostamien ensimmäisten laskelmien mukaan aluevaaleissa valittiin koko Suomessa 67 alle 30-vuotiasta nuorta aluevaltuutettua. Nuorten osuus valituista on siis 4,7 prosenttia. Vertailun vuoksi osuus väestöstä on 14,1 prosenttia.

Etelä-Savossa nuoria alle 30-vuotiaita valittiin vain yksi. Alle 25-vuotiaita aluevaltuustoon ei noussut.

Nyt on tärkeää pitää yhdessä kiinni siitä, että myös nuorten osallisuus toteutuu. Uudessa aluevaltuustossa on otettava kaikki mahdolliset nuorten osallisuuden väylät käyttöön. Aluevaltuuston yksi ensimmäisistä tehtävistä on hyväksyä hallintosääntö, jossa näistä asioista linjataan. Puhe- ja läsnäolo-oikeuden myöntäminen sekä edustamismahdollisuus erilaisissa toimielimissä ja tapahtumissa ovat tärkeitä, että nuorten ääni kuuluu päätöksenteossa. Ajantasainen tieto, lausuntojen pyytäminen ja valmistelevat työpajat ovat tärkeitä työkaluja osallisuuden edistämiseksi.

Jokainen aluevaltuutettu voi myös iästään riippumatta olla nuoria osallistava toimija. Viestinnän selkeys sekä sen ulottaminen myös nuoria kiinnostaviin kanaviin edistää nuorten osallistamista keskusteluun ja osaltaan myös vahvistaa hyvinvointialueen kiinnostavuutta.

Yhteistyössä rakentuu paras mahdollinen hyvinvointialue kaiken ikäisille.

Laura Hämäläinen

aluevaltuutettu (kesk.), Mikkeli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s