Musta perjantai vie vihreät aatokset mennessään (Mielipide, L-S, 23.11.2018)

Musta perjantai vie vihreät aatokset mennessään

Miinus kymmenen, miinus viiskyt, miinus seitkyt. Musta päivä keskellä marraskuuta ei kerro vain ajanjakson valon määrästä vaan kuvaa myös Suomeenkin rantautunutta suurkuluttamisen ajanjaksoa. Black fridayta.

Musta perjantai on jo venynyt kokonaiseksi viikoksi. Alennusjakso ennen kuluttamiseen keskittynyttä joulua on useille toki tarpeen. Päivän mukanaan tuomat tarjoukset saattavat olla opiskelijoille tai muille vähävaraisemmille ainut mahdollisuus toivottuihin täsmälöytöihin. Alennuksilla on kuitenkin musta puolensa. Ne kannustavat kuluttamaan enemmän kuin on viisasta – vaikka vesistöt ovat jo täynnä muovia ja tavarat kiertävät talouksien läpi nopeammin kuin koskaan.

Perjantaina vietetään myös Älä osta mitään- päivää. Ylikulutus on suuri ongelma. Keväällä uutisoitiin, että suomalaiset ovat tänäkin vuonna kuluttaneet jo huhtikuussa luonnonvaroja omalta osaltaan enemmän kuin maapallo kykenee tuottamaan uusiutuvina vuoden aikana. Ja vasta vähän aikaa sitten julkaistiin kansainvälinen ilmastoraportti, jonka tulokset olivat huolestuttavat.

Kotimainen, paikallinen. Merkityksellisyys ja elämyksellisyys. Siinä on muutamia sanoja, jotka kannattaa tulevana alennusbuumina ja kulutuksen juhlan keskellä muistaa. Ehkä olisikin aika kääntää katse tavarasta läsnäoloon ja pohtia alennustuotteen kohdalla kaksi kertaa, mistä tuote tulee ja mitä sen tuottaminen ympäristöltämme vaatii.

 

– Laura Hämäläinen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s