Ruoantuotanto säilytettävä Suomessa

Sekä S- että K-ryhmä on juuri julkaissut uusimmat lukemansa halpuutuksen maailmasta. Saatavilla ja saavutettavissa on oltava terveellistä ja turvallista ruokaa – tämä on selvä asia. Mutta juuri sen vuoksi suomalaisesta tuotannosta on pidettävä kiinni, että turvallista ruokaa on tarjolla tulevaisuudessakin.

Viime kesänä 20 000 suomalaista allekirjoitti adressin, jossa totesi mieluusti maksavansa 10 senttiä enemmän maidosta, jos tietäisi tuoton menevän tuottajalle. Markkinat kuitenkin määrittävät hinnan – markkinat, joita Suomessa vetää pääsääntöisesti muutamat suuret ketjut.
Maailman parhaalla ja laadukkaimmalla ruoalla on hintansa. Suomessa ruoantuotannon ympäristövaikutuksiin ja eettisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Suomalaisilla tuottajilla on ja tulee olemaan erityinen asema taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, kun esimerkiksi hiilineutraaliin ruokaketjuun pyritään. Tämä osaaminen täytyy pitää hyppysissä. Tätä osaamista tulee kehittää yhä tiukemmin ja viedä maailmalle.

Jos hinnat poljetaan tuhottoman alas tuotanto ajetaan Suomesta ulos. Se on uhka sekä ruoantuotannon ympäristöystävällisyyden kehitystä, että suomalaista huoltovarmuutta kohtaan. 

Ihmisten määrä maailmassa jatkaa kasvamistaan samanaikaisesti, kun ilmastonmuutos etenee ja vaikeuttaa monilla alueilla ruoantuotantoa. Myös tämän vuoksi nyt ja tulevaisuudessa tulisi yhä vahvemmin hyödyntää se peltoala, joka edelleen on ruoantuotantoon käytettävissä. Ei ole syytä ajaa suomalaista tuotantoa ahdinkoon globalisaation edessä vaan päinvastoin siitä on pidettävä kiinni yhä tiukemmin.
Kotimaisella ruoantuotannolla on paikkansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s