Aloite: Mikkelille oma monipaikkaisuuden toimenpideohjelma

Olen jättänyt yhdessä Keskustan valtuustoryhmän kanssa seuraavan valtuustoaloitteen 15.2.2021

Mikkelin on laadittava oma monipaikkaisuuden toimenpideohjelma

Mikkeli on luonnostaan monipaikkaisuuteen perustuva kaupunki. Mikkelissä elämänlaatu on hyvää, luonto ja palvelut lähellä ja vapaus valita oman kodin sijainti torin tai järven laidalta.

Koronaviruspandemian myötä etätyön tekeminen Suomessa moninkertaistui. Etätyö on osoittautunut alun jälkeen jopa lähityötä tuottavammaksi työmuodoksi. Koko Mikkelin on oltava hyvää paikkariippumattoman työnteon aluetta. 

Tutkimusten valossa suomalaiset myös asuvat mielellään maaseutumaisessa ympäristössä. Monipaikkaisuus edistää vapautta valita asumisympäristö, työ tai harrastukset yhä useammin omien toiveiden mukaisesti. Arjen sujuvuus ja laatu vaikuttavat yhä enemmän kodin sijainnin valintaan. Ensimmäistä kertaa vuosiin muuttoliike on suuntautunut isoista kaupungeista pienemmille paikkakunnille.

Mikkeli on Suomen toiseksi suurin mökkikunta ja kaikkiaan mökkiseutuna halutuinta. Myös koronan myötä mökkikauppa Mikkelissä on kiihtynyt. 

Mikkelissä aikaansa viettävät vapaa-ajanasukkaat hyödyntävät paikallisten yrittäjien palveluita ja luovat elinvoimaa alueelle. Vetovoiman lisäämisen lisäksi kaupungin toimilla on mahdollista edistää “pitovoimaa”, joka tarkoittaisi esimerkiksi matkustuskauden luontaista pitenemistä tai vapaa-ajanasukkaiden viihtyvyyttä alueella yhä pidempiä ajanjaksoja. On myös tavoiteltava sitä, että yhä useampi haluaisi ja pystyisi perustamaan vapaa-ajan asunnon lisäksi varsinaisen kotinsa Mikkeliin. 

Me allekirjoittaneet toivomme Mikkelin kasvattavan kunnianhimoaan tähän tulevaisuuden trendiin tarttumisessa. Esitämme, että Mikkeli laatii oman monipaikkaisuuden toimenpideohjelmansa, jolla Mikkelistä luodaan paikkariippumattoman työn ja opiskelun sekä monipaikkaisen elämäntyylin kärkikaupunki.


Monipaikkaisuuden toimenpideohjelma voisi sisältää seuraavia toimenpiteitä:  

1. Etätyön ja -opiskelun ja arjen sujuvuuden edistämisen toimenpiteet
– Tietoliikenneyhteydet
– Yhteiskäyttötilojen kartoitus – selvitys potentiaalisista yhteiskäyttötiloista myös kylillä ja taajamissa mm. Ihastjärven koulu.

2. Kaavoituksen toimenpiteet monipuolisen tonttitarjonnan ja rantarakentamisen edistämiseksi, vapaa-ajan asutusten muuntaminen vakituiseksi ja asumiseen liittyvien lupakäytäntöjen sujuvoittaminen

3. Polku Suomen suurimmaksi mökkikunnaksi

4. Palveluselvitys vapaa-ajanasukkaiden ja muiden monipaikkaisten hyödyntämien palveluiden rakenteesta

5. Mikkelin kaupungin organisaation sisäisen etätyöskentelyn ja -kokoustamisen suunnitelma.

6. Yliopistokeskuskaupunki Mikkelin suunnitelma paikkariippumattoman yliopiston perustamiselle

Lisäksi edellytämme, että yhtenä Suomen monipaikkaisimmista kunnista Mikkeli hakeutuu mukaan mahdollisiin tuleviin e-kuntalaisuus tai monikuntalaisuus kokeiluihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s