Jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus harrastaa

Mahdollisuus harrastaa, tehdä, tulla nähdyksi. Yhdenvertaiset mahdollisuudet olla mukana.
Keskustan johdolla Suomeen laaditaan uutta harrastamisen mallia, jossa jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastukseen. Tavoitteena on tietysti lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääminen. Uudistusta vetää Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Erityisesti näin korona-aikana huomaamme, miten iso merkitys harrastamisella on arjessa. Onneksi Mikkeli tarjoaa paljon myös ulkoliikuntamahdollisuuksia. Hoidettuja liikuntapaikkoja tuleekin olla myös tulevaisuudessa ympäri Mikkeliä. On selvää, että koronan jälkeisenä aikana harrastamisen mahdollisuuksien merkitys vain korostuu.

Hyvinvoinnin edistäminen on kaupungin tärkeimpiä tehtäviä. Lakisääteisessä hyvinvointikertomuksessa nousee meillä Mikkelissäkin esiin joka vuosi paljon huolta erityisesti nuorten päihteiden käytöstä ja osallisuudesta. Mieluisalla harrastuksella on osoitettu olevan yhteys hyvinvoinnin lisäämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.
OKM on myöntänyt avustusta mallin pilotointiin 117 kuntaan ympäri Suomen. Mikkeli on mukana kokeilemassa mallia. Harrastamisen tapoja haetaan koulun tiloihin ja sen välittömään läheisyyteen sekä koulupäivän yhteyteen. Näin varmistetaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on osallistumisen mahdollisuus. Mallin on tarkoituksena laajentua jatkossa Suomen kaikkiin kuntiin.

On ilo nähdä, että lapset ja nuoret ovat itse päässeet vaikuttamaan siihen, mitkä heidän mielestään olisivat kiinnostavimpia harrastuksia. Mikkelissä näyttäisi kokeiluun pääsevän parkour, kuntosali, kuvataide, ruoanvalmistus, kiipeily, tukioppilaskerho, tanssi ja sirkus, musiikki, valokuvaus sekä erilaiset monitoimikerhot.

Harrastamiseen pitää tietysti olla mahdollisuuksia koko eliniän ajan. Hyvät ja saavutettavat tilat ympäri Mikkeliä ovat keskeisessä asemassa tätä turvaamassa. Suomen uusi harrastamisen malli on kuitenkin iso kädenojennus nuorten lisäksi koko yhteiskunnalle. Samanlaisesta toiminnasta on erittäin hyviä kokemuksia Islannista. Tulevaisuudessa jokaisella lapsella ja nuorella Suomessa on oltava mahdollisuus harrastaa perhetaustaan, asuinpaikkaan tai lompakon paksuuteen katsomatta.


Laura Hämäläinen
Kaupunginvaltuutettu (kesk.), kuntavaaliehdokas

Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsi-Savossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s