Kannatus hiilineutraali 2030 tavoitteeseen, puhe kaupunginvaltuustossa 13.12.2021

Muutosvarauksin

Arvoisa puheenjohtaja,
Hyvät valtuutetut

Käsissämme on erittäin tärkeä, suuntaa antava ja Mikkelin tahtotilaa osoittava ilmasto-ohjelma. Uskon, että valtuustossamme vallitsee vahva yhteisymmärrys globaalin haasteen vakavuudesta, koska nyt esitetystä ohjelmasta sinänsä on vallinnut hyvä yhteisymmärrys. Vain tavoitevuosi on ollut varsinaisen debatin alaisena.

Itse kannatan esitystä hiilineutraalisuuden tavoittelusta vuoteen 2030. Nythän meillä on käsittelyssä Mikkelin oma ilmasto-ohjelma ja huomattava on, että kuntahan päättää näistä asioista vain oman päätäntävaltansa piirissä. Suuntaa voi ja pitää osoittaa ja aktiivista ilmastotyötä on tehtävä. Ennen kaikkea tätä työtä on tehtävä kannustamisen ja innostamisen kautta, josta päästään vaikuttaviin tekoihin ja innovaatioihin.

Tässä jo tapahtumassa muutoksessa on oltava proaktiivinen, eikä vain reagoida jo tapahtuvaan vaan olla muutoksessa mukana. Erityisesti, kun asumme seudulla, jossa juuri uusiutuvien luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen on vaikuttavaa samalla, kun se edistää seudun elinvoimaa. Tietysti tästä näkökulmasta tavoite on myös imagokysymys: millaisena haluamme näkyä paikallisille toimijoille, potentiaalisille uusille yrityksille tai kansainvälisesti. Ja tietysti kuntalaisille ja tuleville mikkeliläisille.

Tavoite on ohjelman laatimisen prosessin aikana arvioitu realistiseksi ja minusta aikajännettä perustelee myös se, että meidän suurimpiin päästösektoreihimme, liikenteeseen ja energiaan, haetaan ratkaisuja aikajänteellä, joka tukee hiilineutraalisuus 2030-tavoitetta. Toisaalta myös nyt alkavan EU-aluekehitysrahoituksen ohjelmakauden, joka päättyy 2027, EAKR-rahoituksesta osoitetaan 35% ilmastotoimiin.

Ohjelmasta keskustelu on osoittanut sen, että kokonaiskestävyydestä ollaan huolissaan. Koska ilmastotoimenpiteet päätetään aina toimenpide kerrallaan, niin mielestäni myös esityksen lisäys kustannusvaikutusten arvioinnista ja kokonaiskestävyyden arvioinnista on paikallaan ja ottaa tämän huolen huomioon.

Vielä haluaisin erityisesti mainita valtuutettu Taavitsaisen esiin nostaman ”Mikkelin mallin” eli jo monissa muissakin kaupungeissa Mikkelin jälkeen kopioitu 100% kotimaisen ruoan hyödyntäminen kaupungin tilaisuuksissa. Meillä kunnioitetaan puhdasta kotimaista ruokaa ja sen tuottajia ja Mikkelistä sopii maamme pääkaupunginkin ottavan tämän lisäksi mallia monessakin asiassa.

Kiitos valmistelijoille ohjelman laatimisesta ja yhdessä toimenpiteitä kohti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s