Hajatelmia vuoden viimeisestä valtuuston kokouksesta

Maanantaina käytiin Mikkelin kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous. Kokous pidettiin tautitilanteen vuoksi etäyhteyksillä. Kiitokset puheenjohtaja Oskari Valtolalle hyvin vedetystä kokouksesta, vaikka teknisesti haastavaa aina etäyhteyksillä onkin.

Kokouksessa päätettiin mm. Mikkelin ilmasto-ohjelmasta, kaupunkistrategiasta, talousarviosta tulevalle vuodelle ja henkilöstösuunnitelmasta. Myös energiatyöryhmän selvitysmandaattia laajennettiin.Talousarviosta löytyi puolueiden välinen yhteisymmärrys. Ja vaikka talousarvio on nyt alijäämäinen, puolueet sopivat sitovasta velvoitteesta vuodelle 2022 ylijäämäisen tilinpäätöksen saavuttamiseksi.

Yksi tärkeimmistä viesteistä, jota kuntavaalikeväänä Mikkelin päätöksentekoon annettiin, oli keskustelukulttuurin muutos. Mielestäni tämä syksy antaa tilaa aitoon suunnanmuutokseen. Vaikeiden asioiden äärellä on edettävä sopien, ei repien.Koetinkivi on vastassa heti keväällä, kun uusi talouden tasapainottamisohjelma ”patu” tulee jo maaliskuussa päättäjien puntariin. Rehellistä on myöntää, että helppoa tietä talouden tasapainottamiseen ei ole näkyvissä. Siksi mielestäni nyt jokaiselta päättäjältä vaaditaan ponnisteluja yhteisen suunnan löytämiseen.

Kaupunkistrategiassa laaditut arvot: reilu, rohkea ja rakentava tulevat siis todelliseen testiin.

Ensi vuosi merkkaa paljon. Haluan korostaa, että vaikka keskustelu luonnollisesti kallistuu taas menosäästöihin, on myös tulopuoli huomioitava. Elinvoimaohjelmalla on vähintäänkin yhtä painava rooli.

Lopuksi vielä mainittava, että paikallisesti Otavassa on puhututtanut paljon Otavan Lähipalvelukeskukseen tässä syksyn varrella kaavaillut säästöt. Onneksi päätös lähiksen siirrosta toisiin tiloihin, eli käytännössä selkeä palvelutason karsiminen, pysäytettiin jo kaupunginhallituksessa. Varsinaisia säästöjä kaupungille ei siitä olisi tullut ja suunnitelmat olisivat vain vaikeuttaneet otavalaisten elämää.

Maanantain kokouksessa kulminoitui syksyn työtä monellakin tavalla. Työntäyteinen syyskausi, mutta tämähän oli vasta alkua.

Loppuun erityiskiitokset syksyn puurtamisesta koko keskusta-leiriin. Meidän valtuustoryhmä on erittäin kova kokoonpano osaamista ja tekemisen intoa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen on myös luotsannut vaikeaa syksyä mallikkaasti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s