keskustan ryhmäpuheenvuoro maakuntavaltuustossa 23.12.2021

Ryhmäpuheenvuoro, etäkokous
Etelä-Savon maakuntavaltuusto 23.12.2021
Muutosvarauksin

Arvoisa puheenjohtaja,
hyvät maakuntavaltuutetut
ja arvoisat maakuntaliiton toimijat

Kiitos maakuntajohtajalle esittelystä ja valmistelijoille valmistelusta. Näin aivan joulun alla alamme jo rauhoittua pyhien viettoon, mutta kotiseudun politiikan vuosi on tietysti mieluista päättää katse vankasti tulevassa ja ahkerien kotiseutuvaikuttajien seurassa.

Hyvät kuulijat,

Maakuntamme toiminta ja tulevaisuus perustuu kestävyyteen: kestäviin toimiin elinvoiman puolesta, kestävään luonnonvarojen hyödyntämiseen ja elämään luonnon kanssa tasapainossa, sekä kestäviin, hyvinvointia edistäviin elämäntapoihin.

Kun itse ajattelen eteläsavolaista elämää, ensimmäisenä mieleeni kantautuu ajatukset luonnosta, yhteisöllisyydestä, omaleimaisesta kulttuurista – ruokakulttuuri mukaan lukien. Tämä on hyvän olon arjen kotiseutua. Vastuullisen Saimaa-brändin matkailun edistäminen mahdollistaa yhä useammalle elämäänsä pienen palan eteläsavolaista elämäntyyliä.

Tätä näkymää on tärkeä vahvistaa niin, että otamme vakavat realiteetit huomioon ja todella teemme työtä rakkaan kotiseudun tulevaisuuden puolesta.

Kun ajattelemme globaalilla perspektiivillä, saamme tuntea myös ylpeyttä juuri siitä, että voimme täällä kotiseudullamme strategisina kärkinä pitää juuri ruokaa, metsää ja vettä. Nämä kolme asiaa, ja ne, mitä ne meille edustavat, eivät ole itsestäänselvyyksiä maailmassa. Eivät nyt, eivätkä tulevaisuudessa.

Kiertotalouteen pohjautuvalle järjestelmälle, jonka parissa meillä Etelä-Savossakin tehdään töitä, on kysyntää myös globaalisti. Kotiseutuamme kehitetään kestävyyden kolmen keskeisen, toisiaan tukevan pilarin kautta: taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kautta.

Arvoisat kuulijat,

Nyt maakuntaohjelmassa haemme työkaluja maakuntamme yhteisen tahtotilan, strategisten kärkien, edistämiselle. Ne ovat pohja sille aluekehitykselle, jota kotiseudullamme tehdään tulevina vuosina.

Etelä-Savo ei elä tyhjiössä, mutta voimme ohjata kehitystä vahvasti siihen suuntaan, johon itse kotiseutuamme haluamme viedä. Linjamme on, että Etelä-Savo on vuonna 2030 vetovoimainen elinkeinoelämän, työnteon, asumisen ja vapaa-ajan maakunta. Sitä kohti.

Toimintaympäristö maakunnassa muuttuu tulevan tarkastelujakson aikana merkittävästi.

Aluekehittämisen osa-alueet: elinkeinot ja työllisyys, osaaminen ja koulutus, asukkaiden hyvinvointi ja elinympäristön laatu sekä digitaalinen ja fyysinen saavutettavuus, vaativat yhteistyötä monen eri toimijan kesken. Siiloutumiseen ei ole varaa ja sitä on vältettävä myös tulevassa myllerryksessä. Olen varma siitä, että jatkossakin teemme toimijoiden välillä hyvää yhteistyötä eteläsavolaisten parhaaksi.

Arvoisat maakuntavaltuutetut,

Etelä-Savon elinkeinorakenteessa alkutuotannolla on vahva rooli. Maa- ja metsätalouden kannattavuudesta on jatkossakin pidettävä maakunnassamme erityistä huolta ja tuotteiden jatkojalostusta lähellä edistettävä.

Mainittava asia on, että Etelä-Savossa monet kunnat ovat päättäneet, että hyödyntävät tilaisuuksissaan vain kotimaista ja mieluiten lähellä tuotettua ruokaa. Keskustan valtuustoryhmä kannustaa muitakin kuntia tarttumaan haasteeseen Etelä-Savon maakuntastrategiasta inspiroituneena.

Alkutuotannon lisäksi moni muukin toimiala tarvitsee toimivaa infraa. Mikkeli-Juvan välinen VT5 tieosuus on hyvä osoitus edunvalvontatyöstä, jonka ansiosta tiestöä on saatu kehitettyä. On kuitenkin huomattava, että alempi tieverkko ja yksityisteiden kunto ei tällä hetkellä vastaa niitä tarpeita, joita alueen toimijoilla on haja-asutusalueen asutuksen tai esimerkiksi matkailun kehittämisen osalta. Myös raideyhteyksien ja tietoliikenneinfran kehittäminen vaatii vielä ponnisteluja.

Edunvalvonnan osalta työtä siis riittää, infran lisäksi toki muissakin asioissa. Tätäkin tehdään hyvässä yhteistyössä.

Arvoisat maakuntavaltuutetut,

Lähtökohdat on tietysti aina laadittava nykyrealiteettien pohjalta. Elämme Suomen ikääntyneimmässä maakunnassa, jossa etenkin nuorten ikäluokat ovat pienet. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on maan korkein. Kausittain väestö kasvaa merkittävästi ja monipaikkaisuuden edistäminen jatkossakin on juuri Etelä-Savolle erityisen tärkeää.

Näihin haasteisiin liittyen haluaisin nostaa yhden asian ohjelmasta erityisesti esiin: Osaamisen. Sen merkitys leikkaa läpi sektorien, klusterien ja kaiken tekemisen. Osaamisella, koulutuksella ja sen edistämisellä on erittäin tärkeä rooli alueiden kehitykselle ja uudistumiselle. Tärkeää on myös yritysten ja oppilaitosten välisen yhteistyön vahvistaminen.

Tässä kohtaa haluaisinkin osoittaa kiitokseni keskustalaisille tiedeministereille, Kososelle ja Kurviselle, jotka ovat osaltaan olleet vahvistamassa kotiseutumme koulutuskenttää katkaisemalla korkeakoulutuksen keskittämisen kierteen. Muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun osoitetut uudet opiskelupaikat ja Mikkelin yliopistokeskuksen vahvistaminen edistää koko Etelä-Savon kehitystä. Työtä riittää kuitenkin edelleen.

Hyvät eteläsavolaiset päättäjät,

Nyt näyttää siltä, että haasteista huolimatta Etelä-Savo saisi joululahjaksi muuttovoittoisen vuoden. Yksi vuosi yksinään ei katkaise vielä trendiä, mutta selvää on, että joulumieltä tuo se, että hyvän arjen kotiseutu kiinnostaa ja erityisesti näinä epävarmoina aikoina haetaan arjessa luonnonläheisyyttä, helppoutta ja turvaa.

Hyvä maakuntavaltuusto ja muut kuulijat,

Keskustan ryhmä hyväksyy liitteenä olevan talousarvion tulevalle vuodelle, taloussuunnitelman ja maakuntaohjelman.

Haluan toivottaa teille jaksamista pandemian käänteiden keskelle. Lisäksi toivotan teille kaikille Keskustan valtuustoryhmän puolesta valoisaa ja rauhaisaa joulunaikaa, hyvää uutta vuotta 2022 ja hyvin levättyjen lomapäivien jälkeen vaali-intoa heti tammikuussa siintäviin aluevaaleihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s