mielipidekirjoitus: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava nyt

Yleinen keskusteluilmapiiri, ulkoa tulevat paineet, lähipiirin elämäntilanteet ja tulevaisuuden näkymät aiheuttavat huolia ja haasteita nuorille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa on asetettava lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistamme.

On aina sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevintä auttaa lasta ja nuorta jo ennen haasteiden kasaantumista tai heti haasteiden ensimerkkien ilmaantuessa. Lähellä oleviin palveluihin ei ole varaa olla satsaamatta, kun on kyse nuortemme hyvinvoinnista. Kouluissa on tällä hetkellä huutava pula nuoria huolien keskellä kohtaavista oppilashuollon ammattilaisista kuten kuraattoreista ja psykologeista. Monissa kouluissa kuraattorin työ on liian kiireistä ja koulupsykologien rekrytoinneissa on haasteita.

Allekirjoittaneet aluevaaliehdokkaat kiinnittävät huomiota oppilashuollon asemaan ja jäsentymiseen valmisteilla olevassa palvelusuunnitelmassa. Esimerkiksi koulupsykologien työnkuvan tulee olla selkeä ja asettua sinne missä tapahtuu: kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulupsykologit ja koulukuraattorit tarvitsevat kollegiaalisuutta ja selkeää johtamisjärjestelmää. Valmisteluvaiheessa tulee huomioida hyvinvointialueen ja kuntien peruspalveluiden yhteistyön toimivuus. Hyvillä uusilla käytännöillä ja ketterillä malleilla pidetään huolta lapsista ja nuorista.

Perhekeskustoimintamalli on keskeinen suunniteltaessa hyvinvointialueiden lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Valmistelussa on huomioitava STM:n perhekeskusten ohjeistus. Perhekeskus on hallinnollisesti ja taloudellisesti selkeästi jäsentynyt yksikkö. Haluamme korostaa, että kyseessä ei tule toimipaikkaan sidottu yksikkö, vaan sen tulee verkostomaisesti palvella siellä, missä palveluita tarvitaan.

Perhekeskukset ovat eteläsavolaisen sote-integraation edelläkävijyyttä! Alueemme mallissa olemme kiinnittäneet huomiota pikkulapsiperheiden lisäksi nuoriin asiakasryhmänä. Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä on ehdottomasti otettava tiiviisti mukaan perhekeskustoimintamalliin myös perusopetuksen päättäneet.

On ehdottoman tärkeää tehdä valmistelu- ja suunnittelutyötä substanssiosaajien kanssa ja kuunneltava aidosti kuntien peruspalveluita valmistelussa. Näemme tärkeänä, että uskottavalla hyvinvointialueen valmistelulla edistämme koulupsykologien ja kuraattorien rekrytointia Etelä-Savoon.

Allekirjoittaneet Keskustan aluevaaliehdokkaat:
Perttu Noponen
Laura Hämäläinen
Sari Noponen
Kirsi Olkkonen
Pekka Pöyry
Petri Pekonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s