Puheenvuoro valtuustossa 28.3.2022

Arvoisa puheenjohtaja,
hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja muut läsnäolijat

Tälle valtuustolle annettiin suuri tehtävä oikaista Mikkelin talous oikeille urille. Iso tehtävä ja sen kimppuun on nyt käyty, mutta paljon työtä vielä jäljellä. Talous on kuitenkin vain väline. Väline hyvinvoinnille, elinvoimalle ja ihmisten, kuntalaisten arjen asioiden edistämiseksi.

Meillä on runsaasti vielä selvityksiä jäljellä. Runsaasti vielä läpikäytävää vuodelle 2023 ja riskiskenaarioita tästä eteenpäin. Sitä on varmasti syytä painottaa, että vuoden 2023 osalta tavoite on tiedossa, toimenpiteitä vielä paljon auki.

Haluan nyt tarttua näihin pitäjien osalta esille nostettuihin säästöihin, joiden osalta toivon jokaisen päättäjän olevan selvillä ja perehtyvän syvällisesti. Lähipalvelukeskuksen osalta sopimussumman neuvotteluun liittyvä selvitystyö on vielä käynnissä ja valmistuu vasta kesällä, eli emme voi vielä edes tietää varmaksi 16 000 euron vaikutusta toimintaan. Toiminta on Otavalle erittäin tärkeää ja se kokoaa alleen erilaisia toimintoja. Toiminnan on jatkuttava ja siihen meidän tulee tosiaan yhdessä tähdätä ja se pitää mielessä.

Myös pienten sivukirjastojen osalta on haettava ratkaisua jatkolle. Summia näiden kirjastojen osalta on jo viime kaudella supistettu. Otavan ja Suomenniemen kirjastoihin on investoitu itsepalveluaukioloajat mahdollistavaa laitteistoa, kirjastot ovat lasten, nuorten, työikäisten ja seniorikansalaisten käytössä, arkiasukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden käytössä ja ne ovat erittäin tärkeitä myös pitäjien elinvoimalle. Lukemisesta on pidettävä huolta koko Mikkelissä ja me kaikki tiedämme ne haasteet, mitä lukemisen osalta tänä päivänä on.

Talouden tasapainottaminen ja Patu-paketin yhdessä eteenpäin vieminen on mielestäni välttämätöntä. Myös sen takia, että ympäri Mikkelin, myös pitäjissä, voisi tulevaisuudessakin elää arkea, yrittää ja tehdä töitä. Mutta juuri siksi meidän taajamia ja pitäjiä ei saa ajaa jatkuvasti entistä ahtaammalle, vaan meidän tulee antaa mahdollisuudet elinvoimaiseen arkeen ympäri Mikkelin. Se mahdollistaa sen monipuolisen, mahdollisuuksien Mikkelin josta strategiassakin linjataan ja lopulta palvelee jälleen koko Mikkelin asiaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s