vappupuhe 1.5.2022: Sivistystä, edistystä ja lujaa uskoa tulevaisuuteen

Arvoisa vappu kansa! 

Aloitan lainauksella. Lainaus alkaa: “Edistyksen täytyy siis useimmiten kulkea raunioitten ylitse kyynelten vuotaessa, vanhaa murskaten ja sulattaen. Mutta kun se on tapahtunut, nousevat uudet tekijät, jotka luovat uutta, – sulaneitten lumiukkojen sijalle kenties kukkatarhoja. ”

Näin lausui maalaisliitto-keskustan oppi-isä, kirjailija ja valtiomies Santeri Alkio 1921. 

Hyvä vappukansa, pieni esittäytyminen omalta osaltani lienee paikallaan. Olen Laura Hämäläinen: kahden kansanedustajan avustaja, mikkeliläinen kotiseutupäättäjä, kahden koiran omistaja ja nyt keskustan eduskuntavaaliehdokas. Ja nyt maisteriopintoja viimeistellessäni vietän toistaiseksi viimeistä opiskelijavappuani. 

Arvoisat kuulijat,

Takana on kaksi vuotta korona-pandemian parissa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kaupassa ja bensapumpulla vastassa on Putinin hinnat, jotka vaikeuttavat tavallisten suomalaisten arkea ja vaikuttavat kaikkeen yhteiskunnassa. Kotimainen ruoantuotanto ja huoltovarmuus ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, mutta myös historiallisen vaikeassa tilanteessa. 

On palattu perusasioiden vahvistamisen aikaan.

Hyvät kuulijat

Suomi panostaa nyt historiallisella tavalla Suomen turvallisuuteen. Puolustusmenoihin kohdistetaan määrärahalisäyksiä, tarpeelliset hankinnat tehdään. Suomi on vahva ja on varautunut ja varautuu tarvittavalla tavalla. Nyt Suomi kulkee luontevaa polkua Nato-kumppanuudesta kohti Nato-jäsenyyttä. Aina isänmaan parhaaksi. 

Hyvät kuulijat, 

Ilman ruokaturvaa kokonaisturvallisuus ei ole kokonainen. Jo koronapandemia viritti keskustelua huoltovarmuudesta kaksi vuotta sitten. Kun jauheliha-hyllyt tyhjenivät, esiin nousi huoli elintarvikkeiden riittävyydestä. Huoli tuntui unohtuneen, kun hyllyt täyttyivät uudelleen.

Nyt on käynnissä viimeinen herätys, kun riskit realisoituvat toinen toisensa jälkeen. Tarvitaan muutoksia sopimusjärjestelmään, tuottajalle reilu korvaus tuotetusta tuotteesta. Kotimaista maataloutta ei nosteta kriisin aikana yhdessä yössä jaloilleen, jos sen annetaan lopullisesti rapautua. Tarvitsemme kotimaista ruokaa myös tulevaisuudessa.

Hyvät ystävät, 

Ilmastokriisi ei ole kadonnut keskuudestamme. Keskusta on jo pitkään ajanut siirtymistä ulkomaisesta fossiilisesta polttoaineesta kohti hajautettua, kotimaista, uusiutuvaa energiaa. Nyt tämän linjan isänmaallisuus on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Työtä ja turvaa. Toimeliaisuutta, – myös tänne kotiseudulle. Eroon Venäjän tuontienergiasta. 

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, kyse ei tietenkään ole vain energiasta. Lopulta kyse on kokonaisvaltaisesta siirtymästä kohti tasapainoisempaa kumppanuutta luonnon kanssa. Globaalista muutoksesta, jota kohti on kuljettava. Joka päivä paremmin kuin eilen. 

Hyvät kuulijat, 

kriisit eivät kosketa vain ruokaa tai lämpöä, vaan myös ihmismieltä.

Juttelin muutama viikko sitten 16-vuotiaan Vilman kanssa. Hän sanoi, että aika paljon on hänen sukupolvelleen annettu kannettavaa. Hän viittasi keskustelussa kaikkeen jo mainitsemaani: sotaan, joka näkyy jo somessa. Ilmastokriisiin. Huoleen kotiseudun tulevaisuudesta. Huoleen muista nuorista, omasta tulevaisuudesta.

Nuoret uupuvat. Nuoret aikuiset uupuvat. Mielenterveysongelmat ovat suomalaisten yleisin syy sairaspoissaoloihin. Lähes joka neljäs nuori kamppailee mielenterveyden häiriöiden kanssa. Mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan koske vain nuoria. Me tarvitsemme kansallisen projektin, jonka tavoitteena on nostaa tämän kansakunnan mielenterveys maailman onnellisimman maan arvoiselle tasolle. 

Alkiolainen, keskustalainen sivistyskäsitys lähtee siitä, että jokaiselle tarjotaan mahdollisuus pyrkiä siihen omaan potentiaaliinsa. Puhutaan mahdollisuuksien tasa-arvosta. Siitä, että taustasta riippumatta on mahdollisuus mennä eteenpäin, innostua, harrastaa, kehittyä. Löytää uutta. 

Mielenterveyden edistäminen on mitä keskeisimmällä tavalla tärkeä osa keskustalaista ihmiskäsitystä.

Hyvät ystävät, 

Tärkein viestini tänään on se, että on oltava uskoa tulevaisuuteen. Asioiden ratkaisuun tarvitaan paljon osaamista, yhteistyötä, mutta toivoa: sitä on aina. 

Vaikeista ajoista huolimatta minulla on lujaa uskoa siihen, että ihminen löytää ratkaisun. 

Lujaa uskoa kotimaahan ja tähän rakkaaseen kotiseutuun.

Ja lujaa uskoa siihen, että keskusta on tämän hetken suomalaisista poliittisista liikkeistä keskeisin ratkomaan aikamme haasteita. Yhteistyössä,siltoja rakentaen.

Sivistystä, edistystä ja lujaa uskoa tulevaisuuteen tämä maa ja ihmiskunta tarvitsee yhä tänäkin päivänä. 

Hyvää vappua! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s