Maakuntavaltuusto, keskustan ryhmäpuheenvuoro 7.6.2022

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät maakuntavaltuutetut ja muut läsnäolijat

Joulukuussa kokoonnuimme maakuntavaltuustossa hyvin erilaisissa merkeissä.

Olemme kaikki seuranneet tiiviisti kevään vaiheita. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti kuvan Suomenkin naapurimaa-Venäjästä lopullisesti. Suomi on tehnyt omista lähtökohdistaan arviot oman turvallisuutensa, itsemääräämisoikeutensa ja itsenäisyytensä tähden, ja pyrkii nyt Pohjois-Atlanttisen liiton, Naton, jäseneksi.

Jos vuosi 2021 oli muutosten aikaa, niin on tämäkin vuosi. Keskustan ryhmäpuheenvuorossa katsahdetaankin nyt pidemmälle tulevaan.

Arvoisa puheenjohtaja,

Yhteinen raja Venäjän kanssa. Toiveita kaupankäynnin ja matkailun tiivistämisestä on ollut, mutta ne on pyyhitty pois kartalta. Etelä-Savolla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa, mutta rajaseutua me kyllä olemme. Yhteistä kaupankäyntiä ja matkailuvirtaa on ollut.

Muuttunut tilanne kärjistää Itä-Suomen tilannetta entisestään. Jo ennestään rakennemuutos ja muuttoliike kurittaa itää – ja heti kärjessä Etelä-Savoa.

Tarvitaan Itä-Suomi sopimus. Pitkän tähtäimen kasvuohjelma, jolla varmistetaan elinvoima ja hyvinvointi tulevaisuuden itäisessä Suomessa.

Tarvitaan panostuksia sekä valtiovallan, että myös Euroopan Unionin osalta. Nyt, kun EU:n ja Venäjän rajayhteistyön rahoitus on jäissä, on pidettävä huoli, että rahoitusta suunnataan nyt uudelleen rajaseutujen uuteen kasvuun ja kehitykseen. Suomen valtion puolestaan on välttämätöntä reagoida Itä-Suomen tilanteeseen ei vain yksittäisen tukipakettien turvin, vaan kokonaisvaltaisesti. Alueellinen tasa-arvo on Suomessa varmistettava. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Itä-Suomen kasvuohjelman tulee sisältää pitkän tähtäimen kehityskohteita niin saavutettavuuden, hyvinvoinnin edistämisen ja osaamisen kehittämisen sekä kestävän kasvun ja elinkeinopolitiikan osa-alueilta. Uusiutuviin energialähteisiin on myös idässä pakko panostaa. Ajankohtainen tilanne osoittaa sen, Meidän on yhdessä tehtävä työtä yhteiseen suuntaan esimerkiksi nyt vallitsevien rekrytointihaasteiden selättämiseksi ja kokonaisvaltaisesti osaamisen ja koulutuksen edistämiseksi. Yhdessä, yhtenäisenä pärjäämme parhaiten. Se olkoon suurin viestimme. 

Koko itäisellä Suomella on paljon annettavaa maallemme. Tulevaisuutta ja tulevaisuususkoa. Luottamusta kotiseutuun. Sitä meillä on. 

Arvoisa puheenjohtaja,

Nyt vasta laadittu väyläverkon investointiohjelma kohti vuotta 2030 on vanhentunut käsiin. Suunnitellut panostukset itäiseen Suomeen eivät ole riittäviä saavutettavuuden varmistamiseksi ja ne eivät ota huomioon muuttunutta rajatilannetta.

Saimaan kanavan sulkeutuminen ei aiheuta vain itäiselle Suomelle, vaan koko Suomen viennille suuria haasteita. Tarvitaan ratkaisuja: Kymijoen ja Mäntyharjun kanavien osalta tilanne on selvitettävä uudelleen. Maailma on muuttunut edellisistä selvityksistä. Itä-Suomeen suunnatuille teollisille investoinneille itäisen Suomen saavutettavuus ja väylä Itämerelle on kriittinen.

Pelkkä kanavayhteys ei kuitenkaan riitä. Tie- ja raideyhteyksiin on välttämätöntä panostaa, alempaa tieverkkoa unohtamatta. Myös mahdollisuuksia hyvinkin nopeisiin toimiin itäisen Suomen saavutettavuuteen on: mm. junayhteyksien palauttaminen ja lisääminen.

Arvoisa puheenjohtaja,

Juuri tällä hetkellä suurimpana kysymyksenä keskustalaisten maakuntavaltuutettujen mielessä on itäisen Suomen edistyksen lisäksi myös hyvinvointialueemme tulevaisuus ja rahoitus. Tänään on jäljellä puoli vuotta siihen, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Meidän on yhdessä tehtävä hartiavoimin töitä, organisaatiorajoista riippumatta, että saamme rakennettua maailman onnellisimman maan onnellisimman hyvinvointialueen.

Lisäksi kannamme huolta suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta. Kriisien aikana terävöityy perusasioiden merkitys: on varmistettava se, että tuvat lämpenevät ja leipää on pöydässä.

Arvoisa puheenjohtaja,

Näillä sanoilla Keskustan valtuustoryhmä esittää, että maakuntavaltuusto hyväksyy tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden tilivelvollisille vuodelta 2021. Haluamme kiittää maakuntajohtajaa sekä kaikkia maakuntaliiton työntekijöitä kaikesta maakunnan eteen tehdystä työstä.

Seuraava suuri ponnistus on jo käynnissä, kun yhdessä puoluerajoista riippumatta teemme työtä ja vaikutamme tulevaan hallitusohjelmaan. Tässäkin asiassa on itäisten maakuntien ja kuntien katsottava yhteiseen suuntaan.

Toivotamme kaikille hyvää kesää, rauhallisia ja voimaa kerääviä kesäpäiviä sekä kotiseutumatkailuintoa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s