Vaadimme vahvempaa tulevaisuuspolitiikkaa

Kirjoitus on julkaistu alunperin Suomenmaassa 26.1.2023

Tänään syntyvä lapsi täysi-ikäistyy vuonna 2041. Hän hakee silloin omaa paikkaansa yhteiskunnassa, opiskelee useamman vuoden ja 2050-luvulla onkin jo työelämässä.

Politiikan syklit ovat tänä aikana valtavan nopeita. Ratkaisujen ja päätösten seuraukset ovat kuitenkin kauaskantoiset. Tällä hetkellä ihmisten huolen täyttää muun muassa kohonneet elämisen kustannukset.

Politiikkaa tuleekin tehdä aina ajassa ja ihmisen arjessa, mutta kokonaisuus mielessä. Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen ja pelastaminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta ei vedä keskustelunaiheena massoja.

Poliitikkojen tehtävänä on tasapainotella niin mediaseksikkäiden kuin painokkaasti yhteiskuntamme kannalta tärkeiden asioiden äärellä. On kysyttävä, kykenemmekö nopeatahtisen poliittisen toiminnan keskellä ajattelemaan tarpeeksi kauas.

VUODEN 2022 aikana mitattiin Suomen alhaisin syntyvyyslukema 150 vuoteen. Jokaiselle perheelle tulisi tässä ajassa tarjota mahdollisuus perheellistymiseen ja omaan toivelapsilukuun pääsemiseen. Jokaiselle näistä lapsista on tarjottava valoisa visio ja suunta Suomen tulevaisuudesta. 

Tällä viikolla Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko oli eduskunnan käsittelyssä. Keskusteluun osallistui vain kourallinen kansanedustajia ja perinteisessä mediassa uutiskynnystä analyyttinen selonteko Suomen kehityssuunnista ei juurikaan ylittänyt. Näkymät “seuraavien sukupolvien Suomesta” jäi Ähtärin pandojen luoman somelumipyryn alle.

Tulevaisuustyö ei voi päätöksenteossa rajoittua vain pöytälaatikkopapereiden laadintaan. Tarvitaan toimia, aitoa tahtoa vaikuttaa yhtä vaalikautta pidemmälle. Lainsäädäntötyön tietopohjaisuus, ennakointityö, vaikutusarviointi ja osallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita laadukkaiden päätösten tekemiseksi.

MEIDÄN ajattelumme lähtee siitä, että koko Suomea kehitetään kestävästi demokratiaa kunnioittaen ja yhteiskuntarauhaa rakentaen. Politiikkamme lähtee siitä, että talous, ihminen ja luonto ovat tasapainossa. Päätöksiä tehdään aina harkiten, kokonaiskestävyyttä ajatellen.

Ajattelemme, että vastuullisessa maailmassa kaikki puolueet haluavat olla aidosti ratkaisemassa hyvinvointiyhteiskuntamme kannalta keskeisiä talouden, ilmaston ja sosiaalisen kestävyyden kysymyksiä. Emme tahdo Suomea, jossa puolueet jakavat Suomea yhteistyökyvyttömiin lokeroihin ilman kokonaiskuvan hahmottamista.

Ihmisyys, vastuullisuus ja tulevaisuus. Näillä eväin me haluamme olla rakentamassa tulevaisuutta. Politiikkaa on tehtävä paremmin ja vakaammin – on kyettävä keskustelemaan, perehtymään asioihin ja arvostamaan toisiamme.

Maailma muuttuu, politiikan on muututtava sen mukana. Me haluamme tehdä politiikkaa, jonka linjoista ja suurista päätöksistä voimme kertoa ylpeydellä – myös vuonna 2050.

Laura Hämäläinen, Etelä-Savo

eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomen vaalipiirissä (kesk.)

Eveliina Leskelä, Pohjois-Pohjanmaa

eduskuntavaaliehdokas Oulun vaalipiirissä (kesk.)

Linkki alkuperäiseen kirjoitukseen: https://www.suomenmaa.fi/mielipide/vahvempaa-tulevaisuuspolitiikkaa-ja-vahemman-somelumipyryja/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s