Itäisen Suomen kehitys ei saa jäädä pöytälaatikkoon

Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Länsi-Savossa 20.2.2023

Itäisen Suomen kehitykseen kannattaa panostaa, jotta koko Suomi pärjää. Suomen sisällä on syntynyt rakenteellinen ero itäisen ja läntisen Suomen välillä. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeisessä maailmassa itäisen Suomen – eli Itä- ja Kaakkois-Suomen – kuilu muuhun Suomeen uhkaa vahvistua. 

Itä- ja Kaakkois-Suomen menestys tarvitsee nyt ja jatkossa aluepolitiikkaa: ideoita, verkostoja ja työtä kotiseutujen hyväksi. On meistä itsestämme kiinni saammeko äänemme kuuluviin. Meillä ei ole varaa odottaa valmiita toimintamalleja satavan taivaalta.

Itä-Suomen visiotyö julkaistiin, ja se osoittaa osaltaan suuntaa tulevaan kehitykseen. Itäisen Suomen kehitys ei kuitenkaan saa jäädä pöytälaatikkoon ja uusiakin ideoita tarvitaan. 

Esitän, että itäisen Suomen erityistalousalueen valmistelu viedään seuraavaan hallitusohjelmaan. Koko Suomea on rakennettava innostavana investointi-, elinkeino- ja asumisympäristönä. Alueellinen tasa-arvo ja kaikkien kotiseutujen menestys on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusedellytys. Erilaiset TKI-kannustimet, osaajien houkuttelemiseen tähtäävät toimet kuten alueellinen opintolainahyvitys, työnantajien alennettujen sosiaaliturvamaksujen kokeilut ja yhteisöveron alentaminen alueelle investoiville yrityksille voisi olla osa tätä kokonaisuutta.

Itäisen Suomen tutkimus- ja kehityskohteisiin ja uuteen kasvuun tähtääviin hankkeisiin ja investointeihin kannattaa panostaa. Teollisia mahdollisuuksia on esimerkiksi metsäteollisuudessa, biotalouden ja sinisen biotalouden kasvussa ja monilla muilla tulevaisuuden aloilla kuten vetyteollisuudessa. Toisaalta myös matkailun vahvistamisessa on edelleen suurta potentiaalia. Itäisen Suomen kehitys pohjaa jatkossakin vahvuuksiinsa: paikalliseen kulttuuriin, tekeviin ja yritteliäisiin ihmisiin.

Erityisenä panostuksen kohteena on oltava saavutettavuus, johon tarvitaan niin lyhyen kuin keskipitkänkin aikavälin tavoitteita. Perustienpitoon tarvitaan satsauksia, samoin tietoliikenneyhteyksiin. Ratojen perusparannukset pantava vireille viipyilemättä. Tavaran ja datan liikkuminen mahdollistaa ihmisen luovuuden ja tekemisen mahdollisuudet ja nämä taas mahdollistavat eläväisen elinkeinoelämän.

Köyttä itäisessä Suomessa on vedettävä samaan suuntaan – pitkäjänteisesti. Vain niin varmistamme elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin rakkaalla kotiseudullamme myös tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s