Mielipidekirjoitus: Etelä-Savo on osiensa summa

Brown Plain Collages Facebook PostJulkaistu I-S 8.2. ja L-S 10.2.

On tärkeää asettaa tavoitteita ja pohtia, mitä varten yhteiskuntaa kehitämme. Ajattelemmeko asioita yhden, kymmenen vai 100 vuoden tähtäimellä? Syntyvyys on Etelä-Savossa alhainen, mutta silti me tämän päivän parikymppiset pohdimme asiaa siltä kantilta, millaista tulevaisuutta rakennamme tänään syntyville lapsille.

Ei ole salaisuus, että Savonlinnan ja Mikkelin välit ovat tulehtuneet. Näin ei voi jatkua. Saman pöydän ääreen on mahduttava. Vaikka toinen meistä on Savonlinnasta ja toinen Mikkelistä, olemme yhtä mieltä siitä, että Etelä-Savon maakunnalla on arvonsa. Meidän molempien intohimona on kehittää kotiseutujamme ja uskomme, että se toteutuu parhaiten juuri yhtenäisen Etelä-Savon maakunnan kautta.

Etelä-Savossa kohdataan paljon jaettuja haasteita. Vanheneva ja vähenevä väestö on pakottanut Etelä-Savon kuntia ja sisäisiä sairaanhoitopiirejä arvioimaan kriittisesti omien palvelujensa tulevaisuutta. Koska aiemmat yritykset sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta ovat kaatuneet, asiat ovat ajautuneet huolestuttavaan pisteeseen, jossa railo maakunnan kahden suurimman kaupungin välillä kasvaa.

On tärkeää, että Mikkeli ja Savonlinna tekisivät yhteistyötä turvatakseen paremmin molempien sairaaloiden tulevaisuuden. Selvää on, että haluamme turvata turvalliset ja terveyttä edistävät sairaalapalvelut molemmissa kaupungeissa. Kaipaamme ymmärrystä kaupungilta toiselle, sairaanhoitopiiriltä toiselle.

Tuleva sote-uudistus luodaan maakuntien pohjalle. Moneen otteeseen on sanottu, että sote-maakunta ja maakunta eivät voi olla erillisiä. Emmehän halua luoda uutta hallintoa, vaan tiivistää sitä. Siksi yhteisen näkemyksen löytäminen nyt uudistuksen alkutaipaleella olisi tärkeää. Yhtenäisenä maakuntana saamme ylläpidettyä erilaisten instituutioiden, kuten ELY-keskusten ja TE-toimistojen, sekä maakunnallisen edunvalvonnan toimintaa. Instituutiot eivät ole olemassa itseään varten, eivätkä turhasta. Ne ovat osa seutumme elinvoimaisuuden kehittämistä. Erimielisyydet eivät saisi tulla tämän seudun kehittämisen tielle.

Me olemme sitä mieltä, että terveyspalveluista ei voi vetää suoraa yhtäsuuruusmerkkiä Etelä-Savon kanssa. Mielestämme ikääntyvän väestön ei pidä olla ainoa maakuntaamme määrittävä tekijä. Meillä on niin paljon muutakin: puhdas ja upea vesistö, mielenkiintoinen historia ja kulttuuria. Meillä on osaamista luonnonvara-aloilta, puhtaan ruoan tuotannosta ja upeita makuelämyksiä ympäri maakunnan – Etelä-Savon maakuntastrategian kärjet ovatkin ruoka, metsä ja vesi. Meillä on paljon yrittäjyyttä. Ja kestävä matkailu. Siinäpä Etelä-Savon kasvava helmi.

Meille maakunta on arvokas, yhteinen ja täynnä potentiaalia.

 

Iida Hämäläinen
Keskustan Itä-Savon piirin vpj

Laura Hämäläinen
Keskustan Etelä-Savon piirin vpj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s