Erilainen vappu 1.5.2020 – puheenvuoro tekstimuodossa

vappu.png

1.5.2020 Vappupuheenvuoro tänä vuonna tekstimuodossa. Hyvää vappua!

*****

Arvon vappukansa,

Mikkelin Keskustan on ollut tapana viettää vappua Mikkelin Kirkkopuistossa. Puheita, herkkuja ja keväiseen tapaan vaihtelevaa säätä.

Tänä vuonna tilanne on valitettavasti toinen. Pysymme kotona. Yhteisten kokoontumisten sijaan olemme läsnä henkisesti. Keskustan vihreä vappu sai virtuaalisen muodon.

Poikkeusajat. Poikkeukselliset ajat. Omituiset, vaikeat ajat. Näitä sanoja olemme joutuneet tänä keväänä tottuneet kuulemaan. Ja tottahan ne ovat. Koronaepidemian vaikutukset yhteiskuntaamme ovat kiistämättä suuret.

Suomi lähti taklaamaan tätä epidemiaa suomalaisten terveys ja turvallisuus edellä.

****

Tämä kevät on ravistellut tuntemamme yhteiskunnan peruskiviä. Ihmisten liikkumisen vapautta on jouduttu rajoittamaan, riskiryhmien ja yli 70-vuotiaiden on ollut syytä pysyä kotona. Lasten ja nuorten koulutus siirtyi etäyhteyksien päähän, työ siirtyi etäyhteyksien päähän. Suurella osaa yrityksistä kauppa pysähtyi. Surulliset uutiset ovat seuranneet toistaan. Koronakriisi on koetellut koko Suomea ja kaikkia suomalaisia.

Kannan huolta siitä, miten ihmiset tämän kaiken keskellä jaksavat. Tavallista vähäisempi liikunta ja kotona oleminen voi vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen kuntoon. Onneksi Mikkelissä on erittäin hyvät mahdollisuudet liikkua myös ulkona ja luonnossa turvallisesti ja turvaväleistä kiinni pitäen.

On myös ollut hienoa huomata, miten naapurien ja lähiyhteisön auttaminen ja yhteisöllisyys ovat nostaneet päätään. Tätä kriisiä ratkotaan yhdessä.

Kuten valtiovarainministeri ja Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi omassa vappupuheessaan: “Meistä jokainen kokee tilanteen omalla tavallaan. On tärkeää, että ymmärrämme ja pidämme huolta toinen toisistamme.“

****

On myös asioita, jotka poikkeusaikana vahvistuvat. Etätöiden ottaessa harppauksen eteenpäin autojen suunta kääntyi kaupungeista poispäin. Luontopolut ja puistot ovat olleet tavallisesta kovemmassa käytössä, kun aikaa on vietetty nyt entistä enemmän kodin lisäksi myös paikallisissa luontokohteissa. Tämä on monelle iso harppaus lähemmäs luontoa.

Jo aiemmin on arveltu, että monipaikkaisuus ja etätyö ovat Mikkelin kaltaisille kunnille tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kukapa olisi uskonut, että koronan kaltainen kriisi tulee kirittämään etäyhteyksien käyttöönottoa. Jospa mökiltä työskentelystä tuleekin uusi normaali, tai oma koti hankitaan tulevaisuudessa useammin sieltä, mistä halutaan, eikä sieltä, missä työpaikka sijaitsee.

Mikkelin yksi suuri valtti on nimenomaan upeat järvemme. Se on myös se valtti, jota tulisi uusien asukkaiden houkuttelussa ottaa vahvemmin käyttöön. Se vaatii kaupungilta myös mahdollistamista – sitä, että rantatontteja on tarpeeksi ja että niitä on aidosti myös tarjolla. Myös Pankalammen rantaan suunniteltu pientaloalue voi olla sellainen hanke, joka kutsuu Mikkeliin helpon omakotiasumisen pariin. Onhan omakotiasuminen muuten tutkitusti suomalaisia eniten kiinnostava asumismuoto.

Epidemian rantautuessa Suomeen ihmiset täyttivät kotinsa varmuusvarastot, joku jopa yli oman tarpeensa. Kotimainen ruoantuotanto, omavaraisuus ja huoltovarmuus on nyt huomattu jälleen äärimmäisen tärkeiksi. Maamme voimavaraksi.

Samalla, kun tulevaisuuteen maalataan tuotantoketjujen palauttamista yhä lähemmäksi, on tärkeää tukea näiden vaikeiden aikojen yli niitä yrityksiä, jotka seudullamme ja Suomessa tällä hetkellä luovat työtä ja elinvoimaa.

Myös kulutuksella on väliä. Tuetaan paikallista, suositaan suomalaista. Voimme jokainen osaltamme myös auttaa yrityksiä pääsemään tämän vaikean ajan yli.

***

Hyvä vappukansa,

Tästäkin selvitään. Rohkeiden ja osaavien ammattilaisten ansiosta Suomi pärjää.

Nostetaan tänään simamalja tätä poikkeuksellista arkea pyörittäville ja heille, jotka myös tasaisempina aikoina ansaitsevat enemmän kiitosta. Sosiaali- ja terveyden alan ammattilaisille, myyjille, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille, ruoantuottajille ja elintarvikealan tekijöille, poikkeusaikaa jaksaville yrittäjille… Ja monille muille!

Lisäksi esitän, että nostamme simamaljan henkiselle läheisyydelle ja kaikille niille, jotka tarvitsevat tänään hieman kannustusta.

Nostetaan simamalja kaikille meille ja valoisammalle huomiselle.

Hyvää vappua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s