Puheenvuoro hyvinvointikertomukseen liittyen valtuustossa 9.11.2020

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut etäläsnäolevat

Kiitos Arja Väänäselle esittelystä ja valtuutettukollegoille olette nostaneet tärkeitä asioita esille.

Kyllähän tämä paperi kertoo sen missä meillä on peiliin katsomisen paikka eikä sitä voi poisselittää millään.

Paljon onneksi sieltä hyvääkin löytyi, kuten valtuutettu Tullinenkin nosti esiin ja ei nyt tietenkään pidä antaa niiden valua ohitse vain sen takia, että kehitettävääkin löytyy, mutta nostampa itsekin haasteita esiin, koska ne ovat niitä erityisiä kehityksen paikkoja.

Kyllähän tämä raportti esimerkiksi mielenterveyden, nuorten miesten terveyden sekä itsemurhamäärien osalta oli huolestuttava.

Toki voi olla, että nämä missä ollaan maan tasoa heikommalla tolalla, niin voivat myös osin vaikuttaa toisiinsa ja aiheuttaa tällaisia lumipalloefektejä ja juurikin siksi ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Mikkeliläisten kokonaisvaltainen hyvinvointi on varmasti meille kaikille erittäin erittäin tärkeä tavoite ja sitä kohti on määrätietoisesti mentävä.

Asia mitä halusin nyt nostaa erityisesti esiin tässä valtuustossa ja raportin käsittelyn aikana on se, että jos Mikkeli noudattaa yleistä trendiä, jota tässä covid-19 pandemian vuoksi mm. etäyhteyksien ja etätoiminnan ja muun yhteiskunnallisen myllerryksen vuoksi on koettu niin kyllä osa näistä luvuista voi tältä vuodelta olla vieläkin kauhistuttavampia esimerkiksi yksinäisyyden, päihteiden käytön ja mielenterveyden osalta. Tähän on toki kiinnitettävä erityistä huomiota, ja tämä vain korostaa entisestään ennaltaehkäisyn merkitystä erityisesti jos tämä jatkuu, onneksi tänään on saatu hyviä uutisia rokotteen kehittämisen osalta, mutta kaikkeen toki varauduttava.

Jos näinkin vaikeaan kysymykseen on mahdollista vastata, niin kysyisin, että onko tämän koronavuoden osalta vielä olemassa ennakkotietoja, että miten on vaikuttanut mikkeliläisten hyvinvointiin ja erityisesti nuorten tai mikä on tämän hetkinen tuntuma tähän esimerkiksi nuorten ja koululaisten osalta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s