”Olisiko aika kypsä uudelle yliopistolle?”

Olen erittäin tyytyväinen, että sekä kaupunginjohtaja Halonen että maakuntajohtaja Mäkinen ovat huomioineet tiedeministeri, Keskustan puheenjohtaja Saarikon avauksen mahdollisesta uudesta yliopistosta Suomeen.

Tiedeministeri Annika Saarikko pohti puoluevaltuuston puheenvuorossaan marraskuun lopulla ”olisiko aika kypsä uudelle yliopistolle?”

Kuten ministeri sanoi: korkeakoulukenttä ei ole koskaan valmis. Onhan korkeakoulujen myös vastattava yhteiskunnalliseen muutokseen.

”Olisiko aika kypsä uudelle yliopistolle?”

Annika Saarikko Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa 2020

Keskustalaisten tiedeministerien johdolla korkeakoulupaikkoja on lisätty ja korkeakoulujen merkitys alueille tunnistettu. Myös koulutuksen saavutettavuus on noussut nyt entistä vahvemmin esiin. Suunnanmuutosta on nähtävissä.

Meillä Mikkelissä onkin syytä ottaa viimeisin herätys nyt vakavasti. Yliopistot tuovat seudulle uusia osaajia, edistävät alueen tutkimusta ja lisäävät elinvoimaa. Etelä-Savosta katsottuna tämä on äärimmäisen tärkeää. Viime aikoina keskustelu maakunnan ikärakenteesta ja muuttotappiosta on taas kiihtynyt.

Sallinette, jos visioin hieman:

Mikkelin yliopisto, miksi sitä kutsuttaisiinkaan, voisi olla yliopistomaailman moderni tuulahdus, jossa paikkariippumaton, verkossa tapahtuva opiskelu ja työelämälähtöisyys olisi keskeinen osa toimintakenttää. Kyseessä voisi olla yliopisto, jonka perustamisessa hyödynnettäisiin tämän ajan parhaita teknologioita ja ilmiöitä kustannustehokkaiden ratkaisujen aikaansaamiseksi.

Nyt koko Etelä-Savon kannattaisi katsoa yhteiseen suuntaan. Jos Mikkelillä on pienikin mahdollisuus pyrkiä yliopistokaupungiksi, siihen todella kannattaa maakunnankin edun kannalta tarttua ja tiukasti. Uutta yliopistoa ei laiteta pystyyn tuosta vain, mutta selkeällä visiolla ja yhteistyöllä voidaan päästä pitkälle.

Tämä puoluevaltuuston kokous, jossa ministeri Saarikko väläytti ajatustaan korkeakoulukentän mahdollisesta tulevaisuudesta, sattui muuten olemaan juuri Mikkelissä, mutta paikkariippumattomasti etäyhteyksillä ulottuen koko Suomeen.

Siinäpä voisi olla sopivaa symboliikkaa tälle tulevalle kehitykselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s