Mikkelin Keskustan kunnallisjärjestön syyskokouksen avauspuheenvuoro

Hyvä syyskokousväki, 

Keskustalaiset 


Kiitos, kun olette saapuneet viettämään lauantaipäiväänne Mikkelin kunnallisjärjestön kokouksen parissa.

Haluaisin tähän kokouksen alkuun lausua muutaman sanan kuluneesta vuodesta ja ehkä hieman kuvata myös tulevaa. 

Tämä vuosi on ollut suorastaan poikkeuksellinen. Aloitimme vuoden varhain perustamalla vaali- ja tapahtumatyöryhmän vain huomataksemme heti alkuvuodesta, että tapahtumat tultaisiin kerta toisensa jälkeen perumaan. Porinapuurokiertue vaihtui kevään hiljaisuudeksi, kesän odottavaksi pohdinnaksi ja hiljalleen käynnistyväksi syksyksi, joka pian huomattiinkin jälleen tapahtumien osalta olevan lähes mahdoton. 

Syynä tähän kaikkeen on tietysti ollut covid-19 pandemia, joka vaatii meiltä myös kuntavaalien osalta toimintatapojen muutosta: toreilta siirrymme sosiaaliseen mediaan ja vahvempaan viestinnälliseen näkyvyyteen ja uudenlaisien live-konseptien toteuttamisenn. 

Koronavirus ei ole vaikuttanut vain meidän järjestömme toimintaan, vaan vavisuttanut päätöksenteon ja yhteiskunnan perusrakenteinta monella eri tapaa. Kevään poikkeuslain käyttöönotto aiheutti sen, että moni suomalainen joko pakeni mökille tai jäi uudellemaalle moniksi kuukausiksi. Usein pieneen kerrostaloasuntoon. 

Moni alkoi haaveilemaan omasta pihasta, muutamasta lisähuoneesta. Arjen parannuksista, jotka ovat vuoden aikana näkyneet maaseudun kiinnostuksen kasvuna ja kiihtyneenä mökkikauppana. 

Etäkoulut, etäopinnot, ikäihmisten kotonaolo ja elinkeinoelämän mullistukset. Koronatoimet  ovat kohdelleet rankasti lähes kaikkia suomalaisia. Osaa jopa peruuttamattomasti. Terveysturvallisuudesta puhuminen on helppoa, mutta meidän kaikkien turvallisuuden edistäminen haastavaa. Vaikka korona ei olisi minulle vaarallinen, läheisimmilleni se voi olla. Se meidän kaikkien täytyy muistaa. 

Onneksi nyt olemme saaneet kuulla hyviä uutisia koronarokotekehityksestä. Valoa näkyy tunnelin päässä. Toivomme, että uusi normaali alkaisi olla jo lähempänä.

Hyvät keskustalaiset, 

Tämänhetkiset trendit osuvat Mikkelille erittäin hyvin. 

  • Kestävä kehitys
  • Moderni monipaikkaisuus
  • Luonnonläheisyys

Ja kuitenkin monet tämänhetkisistä trendeistä kohtelevat meitä rankasti

  • Ikärakenteen muutos ja väestökehitys
  • Kaupungistuminen erityisesti suurimpiin kasvukeskuksiin 
  • Kuntien yleinen taloudellinen tilanne

On järkevää tunnustaa tosiasiat, mutta velvollisuutemme on myös nähdä mahdollisuuksia. Maailma ei ole koskaan valmis. 

Mikkelin Keskusta laatii parhaillaan kuntavaaliohjelmaansa. Tulette kokouksen aikana huomaamaan, että sekä vaalityöryhmä että hallitus esittävät, että päätämme ohjelmasta vasta tammikuussa yleisessä kokouksessa. Haluamme, että saamme parhaan mahdollisen ohjelman kuntavaalityöhön hyödynnettäväksi.

Nyt on jo huomattavissa, että keskustaväki on samanmielinen monista asioista. Siitä, että Mikkelin on huolehdittava koko Mikkelin asioista.

Siitä, että meidän on edistettävä elinvoiman kehittämistä ja jatkuvasti parannettava juoksua elinvoima-asioissa.

Siinä, että tulevaisuuden mahdollisuuksiin on tartuttava ja haasteita ratkottava yhteistyöllä ja keskustelun kautta syntyvällä ymmärryksellä. 

Siitä, että monipaikkaisuus, etätyön tekeminen eivät ole vain väliaikaisia trendejä, vaan tulevaisuuden tervetulleita näkymiä. 


Hyvät keskustalaiset,

Monipaikkaisuuden täysimääräinen hyödyntäminen vaatii valtion, ja Mikkelinkin tasolta byrokratiatalkoita ja asioiden uudelleenjärjestämistä. Tietoliikenneinfran parannusloikkaus, joustavan arjen toiminnot.

Toisaalta monipaikkaisuus voi tuoda yhteiskuntamme rakenteisiin paljonkin uutta. Monet suuryritykset ovat linjanneet, että etätyö on tullut jäädäkseen. Samoin keskustalainen puolustusministeri Antti Kaikkosen johdolla ministeriö on jo marraskuun alussa laatinut henkilöstölle uuden etätyöohjeistuksen. Tämä voi tarkoittaa noin 8 000 henkilön vapautta itse päättää oma työskentelypaikkakuntansa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon avauksen mahdollisesta uudesta yliopistosta Suomeen.

Ministeri pohti puoluevaltuuston puheenvuorossaan marraskuun lopulla ”olisiko aika kypsä uudelle yliopistolle?”

Keskustalaisten tiedeministerien, Saarikon ja Kososen, johdolla korkeakoulupaikkoja on lisätty ja korkeakoulujen merkitys alueille tunnistettu. Myös koulutuksen saavutettavuus on noussut nyt entistä vahvemmin esiin.

Mikkeliin uusi, monipaikkainen, verkostomaisesti rakentuva ja työelämälähtöinen yliopisto sopisi mainiosti. Tästä herätyksestä on nyt otettava tiukasti kiinni. Moderniin maailmaan vastaava yliopisto olisi koko Suomellekin merkityksellinen yhteiskunnallisessa muutoksessa.

Hyvät keskustalaiset, päätän nyt pitkän ja polveilevan puheenvuoroni siteeraamalla Maalaisliiton, nykyisen Suomen Keskustan oppi-isää Santeri Alkiota:

Taantumus on meille varma siveellisen ja kansallisenkin kuoleman tie. Edistys on kaikkien kansojen ja kansanluokkien varma tulevaisuuden tie.

Pidetään tämä tulevina vuosina myös Mikkelin kunnallisjärjestön toiminnassa mielessä. 

Julistan kokouksen avatuksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s