Rakentava keskustelukulttuuri on yhteistyön edellytys

Kirjoitin viime viikon Mikkelin kaupunkilehden kolumniin Mikkeliin osuvista trendeistä ja yleisestä politiikan keskusteluilmapiiristä.Nyt haluan kuitenkin viimeaikaisten tapahtumien vuoksi nimenomaan pohdiskella ääneen näistä jälkimmäistä.

Mielestäni poliittisessa toiminnassa mukana olevalla on erityinen vastuu edistää toista kunnioittavaa keskusteluilmapiiriä. Toki kritiikki kuuluu asiaan, kun on kyse yhteisistä asioista. Silti poliittisen keskustelun tulisi perustua asiaan, ei kohdistua henkilöön tai tämän ominaisuuksiin.

Kieli politiikassa on koventunut. Ja mielestäni ole yllätys, että vihan ja negatiivisuuden lietsominen lietsoo vihaa ja negatiivisuutta.

Asioita saattaa olla helpompi riepotella somessa kuin keskustella kasvotusten. Kuitenkin, jos keskustelun avauksen tarkoituksena on vain vahvistaa omaa viestiä omalle kannattajakunnalle, varsinaisen keskustelun tärkeä osuus, eli kuunteleminen, jää kokonaan välistä. Toki tämä usein on tietoinen valinta: suljetaan korvat, mutta avataan megafoni. Pahimmillaan täysin virheellisin väittämin tai vähintäänkin vihjaillen rivien välistä.

Myönnettäkööt: olen itse ollut kovin ahdistunut välillä tästä. Tällaistako yhteisten asioiden hoitaminen todella on? Kun yhteistyö ja yhteisymmärrys ei ole enää pyrkimyksenä. Voittaako nyt se, kuka rajummin vetää maton toisen alta?

Sosiaalisen median keskustelut ja yleinen keskusteluilmapiiri keskittyy usein kielteisiin asioihin. Ylen teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin suunnan kehittyneen negatiiviseksi. Ajatuksia jätetään jakamatta negatiivisen ilmapiirin vuoksi.

Yhteiskunnallista keskustelua ei edistä se, että yhä useampi haluaa vetäytyä pois keskustelusta. Keskustelusta rajautuu pois maltillista näkökulmaa ja kehittäviä ajatuksia.

Jos poliittinen toiminta ei kiinnosta tai siihen ei pyritä leimaantumisen tai jopa väkivallantekojen vuoksi, ollaan erittäin vakavassa demokratiaa haastavassa tilanteessa.

Jokainen meistä voi vaikuttaa keskusteluilmapiiriin. Tämä on koko Suomen asia. Mikkelin osalta toivon tulevilta kuntavaaleilta toista kunnioittavaa argumentointia ja retoriikkaa. Toivon vaaleja ilman vihapuhetta tai vihan lietsomista.

Toivon, että mahdollisimman moni sellainen, joka vielä on pohtinut ehdolle asettumista, lähtee rohkeasti muuttamaan poliittista keskustelukulttuuria parempaan suuntaan ja ajamaan yhteisiä asioita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s