Mikkelin mahdollisuuksia: monipaikkaisuus, etätyötrendi ja mökkikunnan elinvoima

Monipaikkaisuus, vapaa-ajanasuminen, etätyö, etäopinnot, mökkipaikkakuntalainen, väljempi asuminen, luonnonläheisyys.

Keskusta on tänään julkaissut oman monipaikkaisuuslinjauksensa. Monelle ehkä tuo sanapari – monipaikkaisuus – ei sinällään ole tuttu, mutta itse asia sitäkin tutumpi arjen toimivuuden kannalta. Kyse on siitä, että oma elämä jakaantuu syystä tai toisesta usean kunnan alueelle.

Mikkeli on Suomen toiseksi suurin mökkikunta ja kaikkiaan mökkiseutuna halutuinta. Olemme nähneet jälleen koronan myötä, miten mökkikauppa on kiihtynyt. Mökkiläisiä siis riittää. Mutta on meillä myös ihmisiä, jotka tekevät työtä vaikkapa lähikaupunkeihin tai pk-seudulle.

Sellaisia, jotka opiskelevat muualla, tai saapuvat Mikkeliin opiskelemaan muualta. Heillekin Mikkeli on koti – vaikka sitten toinen koti. Mikkeli onkin siis jo monipaikkaisuuden kärkikuntia. Mikkelin on mahdollistettava se, että meille on hyvä ja näppärä tulla, ja että täällä meillä on samalla hyvä olla. Tuli sitten henkilö Mikkeliin kymmeniksi vuosiksi tai kesäksi. Toimiva infra, eli julkinen liikenne, tiestöt ja tietoliikenneyhteydet ovat keskeisessä osassa.

Keskustan monipaikkaisuuslinjauksessa visioidaan rohkeasti eteenpäin: voisiko e-kuntalaisuus ja lopulta monikuntalaisuus olla joustavan tulevaisuuden kunnan malleja? Mahdollisuus osallistua myös toisen kotikunnan kehittämiseen on ehdottomasti edistettävä asia enenevissä määrin. Nyt jo toki löytyy osallistavaa toimintaa, mutta asiaa silti voi edistää ja vakiinnuttaa entistä enemmän.

Esimerkiksi kaavoitus ja palvelurakenne vaikuttavat myös niihin, jotka viettävät vaikkapa puolet vuodesta toisessa kunnassa.

Toisaalta kyse on myös työn vapauttamisesta paikkariippumattomaksi – siinä määrin kuin se on mahdollista. Tässä julkisen sektorin on oltava edelläkävijä. Näen tärkeänä myös sen, että etätyön työhyvinvointiin ja turvallisuuteen satsataan. Etätyö on korona-aikana tuonut jo paljon hyvää: avannut aikaa harrastamiselle ja perheille. Mutta haittapuolia ei saa ohittaa olankohautuksilla – äkkinäinen siirtymä etäelämään on tuonut mukanaan myös yksinäisyyttä ja liikkumattomuutta. Näihin asioihin on kiinnitettävä huomioita. Ihmisten hyvinvointi työelämässä on tärkeää myös etäaikana.

Näen etätyön ja monipaikkaisuuden tulevaisuuden trendissä paljon mahdollisuuksia, joissa Mikkelin on oltava kärkitekijänä mukana. Keskustan monipaikkaisuuslinjauksessa on hyvä huomata myös avaus uudenlaisesta paikkariippumattomasta digiyliopistosta. Mikkelillä on hyvät mahdollisuudet olla mukana tällaisen uuden yliopiston muovaamisessa. Tähän on tartuttava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s