Panoksia mielen hyvinvointiin

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on puhututtanut meitä jo pitkään. Vihdoin konkreettiset askeleet tulevat eteemme, kun sote siirtyy hyvinvointialueiden – tuttavallisemmin maakuntien – vastuulle. 

Haasteita muutoksen ja murroksen edessä aina riittää. Keskustelu keskittyy luonnollisen korostuneesti itse organisaatiorakenteisiin ja seiniin. Niistä tuleekin puhua, mutta lopulta kyse on tietysti ihmisten hyvinvoinnille keskeisistä palveluista, joihin haluan myös keskustelua suunnata.  

Tuntuu kenties itsestään selvältä sanoa tämä ääneen, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa keskeistä on sekä sosiaalipalveluiden että terveyspalveluiden tuleva iskukunto.  

Yksi suurista hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista on mielenterveys. Mielenterveyden ongelmat ovat tuttuja kaiken ikäisille. Yksinäisyys, stressi, vaikea elämäntilanne tai vaikkapa traumaattiset kokemukset voivat haastaa mielenterveyttä. Asia on suuri erityisesti mielenterveyden häiriöistä kärsivälle henkilölle itselleen.  

Onneksi ymmärrys mielen hyvinvoinnista raivaa nyt tietään fyysisen hyvinvoinnin rinnalle.  

Jos perusteluksi ei pelkästään riitä yksilön hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantaminen, niin euroistakin niitä löytyy. Esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle Mikkelissä jäädään muuta maata useammin masennuksen tai mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Koko Suomessa mielenterveyden häiriöt aiheuttavat laskelmien mukaan noin 11 miljardin euron kustannukset vuosittain. 

On arvioitu, että yksi mielenterveyteen sijoitettu euro palautuu yhteiskunnalle viisinkertaisena. On huomattava, että myös mielenterveyden ongelmissa varhainen ja oikea-aikainen apu ehkäisee tilanteiden vaikeutumista ja näin vähentää kustannuksia. 

Tuki koulupolulla, työpaikalla, työnhaussa tai sote-palveluiden piirissä. Perheiden hyvinvointi, yhteiskunnan asenneilmapiiri, yhteisöllisyys tai yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentäminen. Varmaa on tulevaisuudessakin, että mielen hyvinvointiin on panostettava yhteiskunnan jokaisella eri osa-alueella. 

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.10.2021 Mikkelin Kaupunkilehdessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s